Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Mõisnikud - Mitmesugused mõisnikud - Igelström, Rõuge Viitina mõisnik

Igelström olnud Viitina pärishärra, kui jutustaja meheisa Peeter Perli olnud samas vallas kooliõpetaja Järve koolimajas. Mõisast on antud koolile pirrupuud. Kooliõpetaja olnud järelemineku tähtpäeval haiglane ja läinud järgmisel päeval. Mõisnik küsinud: “Kus sa eila olema?” Kui kooliõpetaja öelnud, et haige, vastanud Igelström: “Kas talupoeg tohtima haige olla ja kas ta tohtima veel vasturääkima?” Käsknud talli juure viia. Kooliõpetaja on jooksnud mööda sõitvate mõisa moonameeste hobuste pääle ja läinud 6 km kaugusse kirikumõisa, pastor Hollmannile kaebama. Pastor kirjutanud tähe, kus keelanud peksmise. Mõisnik vihastanud küll, kuid peksa pole siiski tohtinud ja annud pirrupuud kätte.
EKLA, f 199, m 44, 97 (IV-D1c) < Paide-Anna khk., Paide kirikumõis < Rõuge - Hilda Kõrge < Emile Perli, 68 a. (1930)